Regina vacanţelor tale 

Muzeul Flori de Mină

Muzeul „Flori de Mină” din Cheia adăposteşte piese din colecţia de flori de mină „Mihai Viteazul”, exponate cu o valoare deosebită, mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural. Într-o mare varietate de forme şi o cromatică minunată, florile de mină impresionează prin frumuseţea lor neobişnuită.

 Cele 175 de piese expuse la Cheia au fost grupate pe criterii ştiinţifice în 22 de vitrine, iar informaţia aferentă este afişată pe 14 panouri speciale. Pe panouri sunt prezentate date referitoare la geneza florilor de mină, principalele zăcăminte, un scurt dicţionar mineralogic, precum şi date referitoare la geometria cristalelor, cristalele analizate la microscop.

 

Piesele expuse provin din zona Baia Mare, născute fiind în urma erupţiilor vulcanice neogene desfăşurate în mai multe etape. Principalele zăcăminte din care provin florile de mină aflate la Cheia sunt: Baia Sprie, Cavnic, Băiuţ, Herja, Săsar şi Nistru din judeţul Maramureş. În aceste locuri, mineralizaţiile sunt constituite din cuarţ, blendă, galenă, pirită, calcopirită, calcit, baritină, stibină, rodocrozit, realgar, marcasită, gips şi au formă de filoane.

 

În partea centrală a expoziţiei este poziţionat un ansamblu de flori de mină format din 16 geode de ametist şi citrin, cu înălţimi de până la 1,80 metri, şi 5 exemplare deosebite de calcit, cuarţ şi gips din patrimoniul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Ploieşti.

 

În cadrul ansamblului de flori de mină sunt prezente şi două mari cristale de cuarţ incolor („cristal de stâncă”). Atunci când prezintă impurităţi, cuarţul apare colorat. Ametistul este varietatea violetă de cuarţ; culoarea sa e dată ionii de fier şi aluminiu. Denumirea savine de la cuvântul grecescamethystos, însemnând „care nu îmbată”. Anticii aveau credinţa fermă că dacă bei dintr-o cupă de ametist nu te îmbeţi niciodată. În colecţia de flori de mină expuse la Cheia sunt şi 10 frumoase geode de ametist.

 

Adresa: Cheia, Prahova (Pentru a vedea unde se afla intra aici.)

Tel:  0244.294.264

E-mail: office@muzbioph.ro

Website: www.muzbioph.ro/muzflorimin.html

 

Program: marţi-dumincă, între orele 9:00-17:00 (1 octombrie - 30 aprilie) sau orele 9:00-19:00 (1 mai - 30 septembrie)

 

Tarife de vizitare: 

  • Individual - 5 lei
  • Grup organizat - 3 lei/ persoana (minim 10 persoane)

Hartă Cheia

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download