Regina vacanţelor tale 

Muzeul Bogdan Petriceicu Haşdeu

Castelul Julia Haşdeu care adăposteşte Muzeul Memorial Bogdan Petriceicu Haşdeu a fost construit de marele savant între 1894-1896 în memoria fiicei sale moarte la doar 18 ani şi cuprinde multe elemente de spiritism şi mistică care merită explorate. Muzeul vă invită să cunoaşteţi fascinanta istorie a edificiului simbolic creat de „cel mai învăţat român din secolul al XIX-lea" (Mircea Eliade) sub puternica înrăurire a prezenţei spirituale a copilei sale geniale. 

Castelul Julia Haşdeu  a fost construit de marele savant B.P. Haşdeu între 1894-1896 în memoria fiicei sale moarte la doar 18 ani. Clădirea a fost realizată după planuri desenate chiar de el şi cuprinde multe elemente de simbol care merită explorate. Castelul găzduieşte în prezent Muzeul Memorial Bogdan Petriceicu Haşdeu, care vă invită să cunoaşteţi fascinanta istorie a edificiului simbolic creat de „cel mai învăţat român din secolul al XIX-lea" (Mircea Eliade) sub puternica înrăurire a prezenţei spirituale a copilei sale geniale. În muzeu sunt expuse permanent bunuri de patrimoniu, precum: tablouri, mobilier, obiecte de artă decorativă cărţi şi documente, obiecte de familie.

 

Atunci cand ajungi aici este bine să şti un pic din istoria acestui castel pentru a intelege toate simbolurile prezente aici.

 

În 1893 familia Haşdeu petrece câteva zile de vară în locuinţa de la Câmpina a chimistului dr. Constantin Istrati. B.P. Haşdeu admira parcul vast din vecinătatea proprietăţii prietenului său şi se hotărăşte să-l cumpere pentru a înălţa acolo Castelul închinat memoriei fiicei sale defuncte.

 

Julia Haşdeu murise în anul 1888, la optsprezece ani, de tuberculoză. Copil precoce, tânăra a scris poezii, proză şi teatru în limba franceză, iar opera sa a fost publicată postum, prin grija părintelui, la editura pariziană "Hachette". De la moartea copilei, savantul B. P. Haşdeu a consacrat un adevarat cult fiicei sale. Ca şi Victoir Hugo, a ales calea spiritismului ca unic mod de a se consola şi de a experimenta comunicarea cu lumea de dincolo.

 

A construit între 1888 si 1891 primul templu pentru Julia, în cavoul din cimitirul bucureştean "Bellu". între 1894 şi 1896 a înălţat Castelul "Julia Hasdeu", după planuri desenate de el însuşi, inspirate, după cum ne asigură, de spiritul nemuritor al copilei. Manuscrisele arată că planul iniţial al Castelului era altfel conceput, asemănându-se cu cel al unei catedrale. Treptat, el a fost modificat până la forma finală: trei turnuri de piatră, crenelate, cel din mijloc fiind domul care adăposteşte templul. Existau lângă turnul din stânga două contraforturi între care circulă un lift pentru urcarea merindelor la terasa medie, acolo unde omul de ştiinţă obişnuia să petreacă ore în timpul zilelor călduroase. Uşa de piatră, pe care se observă stema familiei Petriceicu, deviza familiei Hasdeu (" Pro fide et patria ") şi cuvintele lui Galileo Galilei (" E pur si muove "), se rotea in jurul unui ax şi reprezenta intrarea principală în Castel. Este flancată de două tronuri de piatră pe care sunt săpate cele şapte reîncarnări importante ale Juliei, cele douăsprezece legi şi simbolurile pitagoreice (pentagrama şi cele şapte cercuri). Pe fiecare tron se află câte un sfinx feminin, păzitor al intrării. Deasupra uşii se găseşte Ochiul Lumii, iar pe creneluri se poate citi o dată: 2 iulie, data la care B.P. Haşdeu obişnuia să le aniverseze simbolic pe cele două Iulii ale sale: soţia şi fiica. Uşile laterale sunt prevăzute cu grilaje simbolizând Soarele, de aceea ele erau pictate în galben şi albastru spre verde. Copertinele aveau vitralii colorate în aceleaşi nuanţe, iar deasupra lor se aflau două simboluri : Crucea în poziţie verticală, iar dedesuptul ei Semiluna în poziţie orizontală. Ferestrele Castelului au, de asemenea, grilaje şi vitralii tăiate de o cruce, iar la interior de o parte şi de alta sunt oglinzi paralele. Rolul oglinzilor paralele este unul simbolic: cu ajutorul lor, tot ce pătrunde pe acolo este re - creat la infinit.

 

Pentru vizitatorul curios şi dornic să cunoască mai mult, incursiunea în Castelul "Julia Hasdeu" poate constitui momentul unei revelaţii prin contactul cu simbolurile şi cu atmosfera pacifică a locului. Dincolo de aparenţe omul va descoperi esenţa căci, dupa cum scria Caragiale, " aici in fiecare loc materia spune ceva ".

 

Aici are loc în fiecare an, pe 2 iulie, „Sărbătoarea celor două Iulii”.

 

Adresa: Câmpina, Bd. Carol I, nr. 199, Prahova (Pentru a vedea unde se afla intra aici.)

Tel: 0244.335.599, 0244.335.598

Website: www.muzeulhasdeu.ro

 

Program : marți - duminică, între orele 9:00-17:00

 

Tarif vizitare : 

  • adulți - 10 lei
  • elevi, studenți, pensionari - 6 lei

Hartă Câmpina

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download