Regina vacanţelor tale 

Muzeul de etnografie al Văii Teleajenului

Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului Vălenii de Munte, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, a fost inaugurat la 30 octombrie 2002. Expoziția permanentă exploatează fondul folcloric extrem de bogat şi variat al Văii Teleajenului, fiind consacrată unui domeniu tradiţional în care contribuţia românilor este remarcabilă, acela al ţesăturilor din lână, al căror rol a fost, de-a lungul timpului, atât practic, cât și ornamental. În cele trei săli de expoziție sunt prezente obiecte specifice ocupațiilor și meșteșugurilor tradiționale, de la instrumente folosite în prelucrarea țesăturilor din lână, până la cele utilizate la stână și în atelierele de fierărie și tâmplărie.

 

Muzeul de etnografie al Văii Teleajenului este consacrat unui domeniu tradiţional în care contribuţia românilor este deosebită şi anume acela al ţesăturilor din lână, care, pe lângă caracterul lor funcţional, au avut şi unul decorativ. Expoziţia este structurată în aşa fel încât vizitatorul poate parcurge cu privirea etapele prelucrării tradiţionale. Pentru a uşura munca, pentru a obţine ţesături de calitate şi de mari dimensiuni, războiul de ţesut a fost continuu perfecţionat. Astfel se ajunge la războiul orizontal, cunoscut la noi din secolele X – XII.

 

Păstoritul în zonele înalte ale Văii Teleajenului a fost practicat intens în această zonă astfel specialiştii muzeului au realizat o parte importantă a unei stâne şi anume fierbătoarea, în care stătea baciul şi se prepara caşul şi gurile strungii prin care intrau oile la muls.

 

În societatea tradiţională locuitorii comunităţilor rurale au avut şi au încă două tipuri de ocupaţii: primare (agricultura, creşterea animalelor, pomicultura şi viticultura) şi secundare (vânătoarea, pescuitul, al-binăritul, exploataţia pădurii, mineritul, meşte-şugurile tradiţionale). Pentru a avea o reprezentare cât mai obiectivă a structurii ocupaţionale în zona Văii Teleajenului, Muzeul de etnografie are în structura sa reprezentate majoritatea acestor ocupaţii.

 

Adresa: Vălenii de Munte Str. George Enescu, nr. 1 (Pentru a vedea unde se afla intra aici.)

Tel: 0244.280.861

E-mailoffice@histmuseumph.romuzeuliorgavaleni@yahoo.com

Website: www.histmuseumph.ro

FacebookMuzeul Memorial Nicolae Iorga

 

Program: marți - duminică 9:00-17:00

 

Tarife de vizitare

  • adulti -  16 lei (* două muzee – 8 lei x 2 = 16 lei; gratuit al 3-lea muzeu)
  • copii, elevi, studenți - 4 lei

  •  pensionari - 8 lei

  •  taxa de ghidaj - 5 lei/oră, gratuit pentru grupuri de minim 10 persoane

Hartă Valenii de Munte

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download