Regina vacanţelor tale 

Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova

Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova se află într-o clădire în stil neoclasic şi prezintă începuturile oraşului Ploieşti, evenimentele de la mijlocul secolului XIX (1848) şi ecoul lor în Prahova, cabinetele de numismatică şi medalistică, aspecte ale vieţii culturale prahovene  antebelice, dar şi urme ale civilizaţiei geţilor şi a perioadei mileniului I d. Chr. provenite din siturile arheologice din Drajna de Sus, Mălăieşti, Târgşorul Vechi şi multe alte localităţi prahovene.

  

La parter se află Sala Mihai Viteazul care adăposteşte vestigiile privind inceputurile orasului Ploiesti ca asezare urbana, moment strans legat de domnia marelui voievod Mihai Viteazul- fondatorul orasului, dar Sala Arheologiei prahovene care găzduieşte decoperirile celor 150 de ani de cercetare arheologică.

 

În spaţiile de la etaj se află cabinetul de numismatică, unde este etalată o impresionantă colecţie de monede, care ilustrează fenomenul circulaţiei monetare de la începuturile sale până în vremurile moderne. Pandant al acestei săli este cabinetul de medalistică care reuneşte medalii, ordine şi decoraţii româneşti şi străine din colecţiile instituţiei noastre.

 

În prima sală, a etajului a fost recent amenajată expoziţia care prezintă principalele evenimente ale secolului XIX, începând cu mişcarea revoluţionară de la 1848, monumentul Unirii Principatelor Române la 1859, luptele pentru dobândirea independenţei la 1877 . Viaţa culturală şi cotidiană din perioada modernă sunt prezentate în sala dedicată scriitorului I. A. Bassarabescu şi Prahova interbelică.

 

O impresionantă colecţie de timbre şi cărţi poştale este etalată în Sala „Filatelie şi cartofilie” alături de documente, tablouri şi piese vestimentare relevante pentru evoluţia poştei româneşti.

 

În aripa sudică, ultimele două săli ale circuitului de vizitare sunt alocate „Istoriei sportului prahovean”, personalităţilor (Ilie Oană, Leonard Doroftei) şi cluburilor sportive prahovene.

 

Holurile muzeului, la etaj, sunt amenajate cu grupaje de miniexpoziţii: obiecte de podoabă medievale şi moderne, tablouri ale pictorului Nicolae Grigorescu, arme şi nu în ultimul rând două monoxile medievale şi momentul dedicat ctitorului muzeelor prahovene prof. Nicolae Simache.

 

La exterior, intrarea muzeului este încadrată de Statuile Sfinţilor “Petru şi Pavel”, patroni ai Gimnaziului care a funcţionat aici, încă din 1868. 

 

În curtea din faţa muzeului, pentru crearea unui ambient evocator, au fost plasate busturile domnitorilor: Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul şi Aleaxandru Ioan Cuza mari personalităţi ale istoriei naţionale cu activitate strâns legata de istoria Ploieştiului şi a meleagurilor prahovene.

 

Adresa: Ploieşti, Str. Toma Caragiu, nr. 10, Prahova (Pentru a vedea unde se afla intra aici.)

Tel: 0244.514.437, 0244.522.656

E-mail: office@histmuseumph.ro

Website: www.histmuseumph.ro 

 

Program: marți-duminică, între orele 9:00-17:00

 

Tarife vizitare: 

  • adulți - 8 lei,
  • grup adulți - 4 lei/persoană
  • grup elevi - 2 lei/persoană

 

Hartă Ploiești

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download