Regina vacanţelor tale 

Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu

Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu este ultimul atelier al pictorului Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne, care a fost coleg cu Renoir în 1861 la Școala de Belle-Arte, a expus la « Expozitia Universală »  de la Paris începând cu 1867, iar în perioada 1879-1890 a lucrat îndeosebi în Franţa, la Vitré şi Paris.

 Casa care găzduieşte acest muzeu este cea în care a trăit marele pictor în ultimii ani de viaţă, 1904-1907, aici găsindu-se şi ultimul său atelier. El s-a retras la Câmpina împreună cu toată familia: soţia sa, Maria Danciu, şi fiul său, Gheorghe Grigorescu. A ales acest oraş pentru aerul său patriarhal şi, mai ales, pentru împrejurimile de o inegalabilă frumuseţe: malurile Prahovei, înconjurate de dealuri acoperite de o vegetaţie specifică, albastrul fără sfârşit al cerului, elemente pe care le întâlnim adesea în operele sale din această perioadă. Muzeul găzduieşte o colecţie impresionantă de opere ale marelui pictor.

 

Exteriorul casei este dominat de terasa de lemn care se întinde pe toata lungimea etajului, imprimându-i un aer cald si intim si amintind de foisoarele caselor taranesti românesti. Terasa este sprijinita de console elegante de lemn.

 

Intrând în hol, te surprinde caldura atmosferei – care te va însoti pe parcursul întregii case. Scara de lemn te îmbie spre etaj.

 

Sub casa scării este amenajat un colţ exotic format din lucrări de factură orientală, colecţionate de pictor în Istanbul în 1873: covoare, arme, vase, măsuţe şi cutii pentru păstrarea diferitelor obiecte de preţ, veşminte, papucei, o narghilea. Atmostera este surprinsă şi într-un tablou al artistului amplasat aici. 

 

Prima încapere de la parter, cea din dreapta intrării, era sufrageria în care se încingeau discuţii cu prietenii: B. Delavrancea, Al. Vlahuta, G. Cosbuc, O. Goga, dr. C. I. Istrati. Acesta din urmă este cel care a încurajat, încă din timpul vieţii pictorului, ideea înfiinţării unui muzeu „Nicolae Grigorescu”. Această încăpere găzduieşte una din variantele de mari dimensiuni ale „Carului cu boi”.

 

Biblioteca artistului găzduieţe acum piese de mobilier modeste, aşa cum îi placea lui să fie totul, frumos şi modest şi diverse volume, de la cele despre antichitatea greacă şi latină până la literatura franceză a secolelor XVI – XVIII. Portrete ale membrilor familiei, păstoraşi şi ţărănci, ca şi peisajele grigoresciene cu care suntem obisnuiţi tronează pe pereţii acestei încăperi.

 

Atelierul artistului este o încapere bine luminată şi generoasă în diversitatea spaţiului, care păstrează încă pe şevalet una din ultimele lucrări ale artistului, neterminată: „La izvor”. Pereţii sunt încărcaţi de picturi ale lui Grigorescu: „Autoportret”, „Apus de soare la Barbizon”, „Păstoriţă stând”, „Ciobănaş cu turma”, „Care cu boi trecând un vad” etc.

 

Adresa: Câmpina, Bd. Carol I, nr. 108, Prahova (Pentru a vedea unde se afla intra aici.)

Tel: 0244.335.598

Website: www.artmuseum.ro ; www.primariacampina.ro/grigorescu.html

 

Program: marți - duminică, între orele 9:00-17:00

 

Tarif vizitare: 

  • adulți 8 lei
  • grupuri - 4 lei
  • taxă foto - 50 lei

Hartă Câmpina

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download