Regina vacanţelor tale 

Drumetii

O evadare din viața cotidiană pe dealurile care împrejmuiesc Breaza, asemenea zidurilor unei cetăţi de pe ale căror metereze ea pare mai organic integrată în peisaj, constituie o acţiune plăcută, instructivă şi reconfortantă pentru toţi aceia care pleacă la drum și doresc să se bucure de frumusețile naturii.

Trasee de drumeție pentru copii, familii dar si calatori de cursa lunga, se desfasoara pe dealuri cu pasuni, paduri, livezi, peisaj idilic-pastoral, divers, care te incanta in orice anotimp. Traseele infiintate oficial sunt 3 circuite în următoarele zone: Dealul Gurga, Dealul Sinoiu și Dealul Lazului. Ca punct de plecare propunem centrul orasului – Parcul Brâncoveanu sau Centrul de Informare Turistică aflat în parcul din faţa Primăriei Breaza.
 

TRASEE MARCATE:

1. Circuitul dealului Gurga (Micul Caraiman – altitudine 743 m)

Centrul de Informare Turistică (CNIPT)– str. Republicii – str. Victoriei – str. Carierei – potecă prin spatele dealului Gurga – cartier Ograda – Crucea Eroilor – str. Moldovei – str. Banatului – str. Ardealului – str. Sunătorii – str. Republicii – CNIPT

Marcaj: punct galben. Durata: 2 ore ½. Dificultate: mică

Traseul are ca obiectiv principal Crucea Eroilor de pe Dealul Gurga care a  fost construita în anul 1929 pe dealul Gurga, la 743 m altitudine, intr-unul din cele mai inalte puncte ale statiunii Breaza. Monumentul, o cruce cu o inaltime de 10 metri, a fost ridicat în memoria eroilor pe care i-a dat Breaza pentru indeplinirea idealurilor nationale de independenta si libertate. De atunci, dealul Gurga a fost numit si „Micul Caraiman”, pentru asemanarea cu „fratele” mai mare si mai semet, Caraimanul din Bucegi, pe care se afla din 1928 marea Cruce a Eroilor Neamului.

De aici se poate admira una din cele mai incantatoare privelisti – orasul ramas jos pe terasa, ascuns pe jumătate la poalele dealurilor, îmbracat in functie de anotimp cu straie de la verde crud, la galben, ruginiu si alb imaculat.

Crucea de pe Gurga poate fi observata pe dealul aflat la rasarit de centrul orasului (zona bisericilor). Noaptea este luminata, bucurand privirea localnicilor si turistilor.

Traseul se desfasoara pe asfalt, pe strazi cu traverse, pe poteci. Traseul nu este recomandat pe ploaie deoarce solul este argilos.

 

2. Circuitul dealului Lazu (altitudine 776 m)

Str. Republicii (cartier Capu-Câmpului) – str. Plaiului – DJ 206 (Dealul Lazului) – str. Tălii – str. 30 Decembrie (localitatea componentă Gura Beliei) – str. Republicii (cartier Capu-Câmpului)

Marcaj: punct albastru. Durata: 3 ore. Dificultate: mica

Traseul este unul foarte usor care se desfasoara preponderent pe asfalt si strazi cu traverse. Cand terminati de urcat strada Plaiului va recomand sa va abateti putin la stanga astfel incat sa ajungeti la Liziera de Pini de la Pietris, loc pitoresc ce domina la nord orasul.  Este o liziera plantata cu pini in veacul al XIX-lea de catre proprietarii mosiei Breaza, familia Bibescu-Brancoveanu. Locul este fotogenic in orice anotimp si ofera privelisti largi atat spre sud, cu intregul oras, cat si spre nord, catre bazinul superior al Tarsei. Dureaza doar 3 minute sa ajungeti , iar dupa ce va odihniti si va bucurati de privelistea care se deschide de aici va intoarceti si urmati traseul descris mai sus.

 

3. Circuitul „Fagul Prințesei”

Breaza de Sus (Str. Republicii) – Str. Armoniei – str. Ocinei/DJ 710 (localitatea componentă Valea Târsei) – str. Surdești – islaz Surdești – pârâul Târsa – Fagul Prințesei – Dealul Lazului (DJ 206) – Poiana Mare a Lazului – str. Lazului – cartier Capu-Câmpului – str. Republicii

Marcaj: triunghi rosu. Durată: 5 ore. Dificultate: medie

ATENTIE ZONA ESTE FRECVENTATA DE URSI. MOMENTAN ESTE UN BARLOG CU O URSOAICA SI 2 PUI.

VA RECOMANDAM sa urmati recomandarile si sfaturile de drumetie

Traseul este divers, se desfasoara pe asfalt, prin poieni, pe albia paraului Tarsa, prin padure, pe strazi cu traverse.  Traseul este este de tip circuit dar se poate face si pe portiuni.

Traseul cuprinde 2 portiuni principale:

Porţiunea 1 : de la punctul de plecare pana la Fagul Printesei, traseul se desfasoara pe asfalt, prin poieni si pe albia  paraului. Odata ajunsi la Fag puteti face un picnic (NU UITATI SA STRANGETI GUNOAIELE) si sa continuati traseul pe portiunea 2 sau puteti face cale intoarsa. Sunt aproximativ 6 km pe sens.

Porţiunea 2 :  se desfasoara prin padure, in urcus sustinut pe poteca amenajata si marcata  (diferenta de nivel de la Fagul Printesei pe Culmea Lazului de aprox.182m) si in coborare (diferenţă de nivel pana in cartierul Capu Campului de aprox. 164m), apoi drumul se continua pe asfalt catre locul de unde am pornit. Daca va simtiti obositi puteti lua un microbuz pana in centru orasului Breaza. In total portiunea 2 are aprox 5.5 km

Recomandari:  sa parcurgeti trasul in grupuri de minim 4-5 persoane si sa faceti cat mai mult zgomot; sa fiti siguri ca au trecut macar 3 zile de la ultima ploaie, altfel va fi foarte mult noroi, sa aveti incaltaminte impermeabila si adecvata mersului prin padure. Copii prefera prima portiune de traseu, partea a doua fiind mai dificila din cauza urcusului sustinut prin padure.

Pe Culmea Lazului, dupa ce terminati urcusul prin padure si ajungeti la drum, va recomand sa va abateti umpic si la Liziera cu pini. Sigur nu veti regreta. Detalii

 

TRASEE ÎN CURS DE MARCARE / ÎN PROIECT:

4. Circuitul Frăsinet-Sinoiu (altitudine maximă 742 m) 

CNIPT – str. Republicii – str. plt. Rădulescu – „la scări” – pod pietonal Prahova – DN1 (halta Nistorești) – str. Frunzelor (localitatea componentă Frăsinet) – Dealul Frumos – Piscul lui Iordan – Dealul Sinoiu – valea lui Sărăcilă – sat Cornu de Sus (str. Sinoiului, str. Mihai Viteazul) – DN1 – pod pietonal Prahova – gara Breaza – str. Gării – str. Miron Căproiu – str. V.Alecsandri – CNIPT

Marcaj: punct roșu. Durata: 3-4 ore. Dificultate: medie

 

5. Traseu de legătură între traseele 2 și 4

La Pripon – Str. Someş – Str. Carpaţi – Str. 1 Mai – Str. Mărăşeşti – Str. Plaiului

Hartă Breaza

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download